Koroner Arter Bypass Cerrahisi
Koroner arterler; kalbi çevreleyen ve kalbi beslemekle görevli atar damarlardır. Aortadan beslenen koroner arterlerde çeşitli nedenler ile daralma, sertleşme ya da tıkanma gibi ciddi problemler yaşanabilmektedir. Söz konusu problemin yaşanması ve ameliyat kararının verilmesi üzerine koroner arter bypass ameliyatı gerçekleştirilmektedir.
Koroner arter bypass ameliyatı; klasik (açık) kalp ameliyatıdır. Tıkanan ya da daralan damarda kan akışının devam etmesini sağlamak amacı ile vücudun diğer bölgelerinden (bacak) alınan damarlar ile köprü kurulması disiplinine dayanan koroner arter bypass ameliyatı; son yıllarda oldukça güvenilir bir şekilde uygulanabilmektedir. Kalp durdurulduğunda korunması teknolojinin gelişmesi ile sağlanmıştır.
Koroner arter bypass cerrahisinde; hastanın göğsü açılmakta, kalp ve akciğerler özel cihaza bağlanarak devre dışı bırakılmaktadır. Tıkanmış olan koroner arter ile genellikle sağ ya da sol meme atardamarı arasında bacaktan alınan damar köprü olarak kullanılmaktadır.
Koroner arter bypass ameliyatı son yıllarda çalışan kalpte de uygulanabilmektedir. Çalışan kalpte koroner arter bypass ameliyatında hasta seçimi büyük önem taşımaktadır.